16 Şubat 2015 Pazartesi

Süryani Kilisesi

Adıyaman hem sahabe türbesinin olduğu, hem şeyh ve tarikatı bulunan, hem Aleviler için önemi olan, hem de Süryani kilisesinin olduğu çok yönlü bir şehir. Başlıktan da anlayacağınız gibi bugün Süryani kilisesinden bahsedicem.
Gelelim Süryani kilisesi gezisine. Babam papazla tanıştığı için cumartesi günü öğleden sonra kilise papazından pazar günü ayini izlemek için izin isteme niyetiyle çıktık ama papazı bulamayınca o an hemen kiliseyi geziverdik. Umarım yazın bir ayine katılabilirim. Umarım yazın daha fazla, daha detaylı fotoğraflar ve bilgiler koyabilirim.
Kilisenin adı "Mor Petrus Mor Pavlus Süryani Kadim Kilisesi ve Süryani Kadim Mezarlığı" dır.

Rahiple görüşemediğimiz için üzüldüğümden dışarıdan resmini çekmeyi unutmuşum, o yüzden bu resim netten alıntıdır. Cumartesi günü bu dış kapı kapalıydı ve yanda zile basarak görevli gelip kapıyı açıyor. Sonra arkada görünen pembe binaya içeriye doğru giriyorsunuz.

Kapıdan içeriye girdiğinizde.
Ben açıkçası Süryaniler' i "Yahudi" olarak biliyordum ama "Hristiyanlar" mış ve Ortodoks kilisesine bağlılarmış. Hristiyan mezhebine ve Hristiyanlık tarikatına bağlı oldukları için gayr-i resmi olarak Süryani Kadim kilisesi olarak adlandırılır. Süryaniler' in kutsal kitapları biraz Arapça' ya benzeyen Aramice (Süryanice)' dir. (Aramice, İsa' nın konuştuğu dildir.)

Bu da kutsal kitapları.

Patriğin merkezi "Şam" dadır 1963' ten beri. 1900' lı yıllarda patrik merkezi Mardin' dir. Dünya' da 20 milyondan fazla Süryani yaşamaktadır. 3,5 milyonu Hindistan'da, 17 bini Türkiye' dedir. 2 bini Mersin, Adıyaman, Antakya, Antalya, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, İzmir, Ankara, Malatya, Mardin, Diyarbakır' a giden Süryanilerin 15 bini İstanbul' da yaşamaktadır. Doğu & Güneydoğu Anadolu Bölgesi' nden İstanbul' a giden Süryaniler' in İstanbul' da ki Meryemana kilisesidir. 4 tanesi Türkiye' de bulunan patriğe bağlı 20 metropolit vardır Süryani Kadim kilisesinde.

Solda ki Meryem Ana, sağda ki ise annesi Meryem ana babası Tanrı olan Hz. İsa.
Kilise çok küçük olduğu için pazar günkü ayinlere dışarıdan ziyaretçi alamıyorlarmış. Son resimde yukarıda ahşap çizgilerin olduğu yerde de aşağıdakiler gibi oturulacak banklar var. Sol tarafta ise duvarın içi oyulup merdiven yapılmış. Bu kadar küçük bir kilise. Sağda ki terliklerse ibadetleri sırasında kullanılıyormuş.

Bu kilisenin tarihi çok da eski değil, 132 yıllık bir kilise. Önceki kiliseleri yıkıldıkları için yeni bir yer bulup restorasyon ettirmişler. Kilisesinin papazı ise Melki Ürek. Kendisi Şırnaklı' dır. Gaziantep, Malatya, Elazığ, Adana, Şanlıurfa, Mersin, Antakya illerini kapsayan Adıyaman merkezli metropolitiği olduğu için "Çevre İller Metropolitliği" de denilmektedir.

Hristiyanlar' da ki gibi yeni doğan çocuklar vaftiz edilir, kutsal suyla yıkanırlar. Süryaniler' in ibadetleriyle ilgili daha detaylı bilgi için
http://toplumvetarih.blogcu.com/tur-abdin-suryanilerinde-ibadet/8779371 bu linkten ulaşabilirsiniz. Ayrıca TUTKU: HZ. İSA' NIN ÇİLESİ filminden bilgi edinebilirsiniz. Kilisede ki görevliye sorduğumuzda kendi inançlarına göre doğru bir film.

Bu eserler de Kudüs' te ki patrikhaneden kalma en eski parçalardır. Hz. İsa' nın çarmığa gerildikten hemen sonra yapılmış eserler.
Süryani kilisesi, Hıristiyanlığın en eski kilisesidir Kudüs Hristiyan cemaatinden sonra. Pazar günü haricinde kiliseyi gezebilirsiniz, aklınızda olsun. :)



1 yorum: