12 Şubat 2015 Perşembe

Nemrut

Gelelim bir Adıyaman turuna daha. Yazın gezdiğimiz Nemrut' tan bahsedicem. Nemrut Dağı, Kahta' ya 15 km. uzaklıkta. Arsemia 'da ki gibi öğrenci girişi 5,5 ₺, sivil 11 ₺. Belli bir yere kadar arabayla gidildikten sonra sizi büfe/ kafeterya tarzı bankların olduğu yer var, aynı zamanda taş heykellerden yapılan bir sürü küçük / büyük hediyelik eşyalar karşılıyor sizleri. Yaklaşık 2 km kadar taş merdivenlerin arasından yukarıya doğru tırmanıyorsunuz. İsterseniz eşeğe de binebilirsiniz, tabii ücretini öderseniz. Herkes Nemrut için "Dünyada ki Güneş' in en güzel doğduğu yer" olduğunu söyleye söyleye dillerinden düşüremiyorlar. Hatta insanlar, gün doğumunu seyretmek için Nemrut dağına yakın otellerde bile kalıyorlarmış. Biz öğleden sonra gittiğimiz için göremedik ama gün batışına yetiştik, onda da bulutlar manzarayı kapadığı için gün batışını da seyredemedik. Nemrut' a girişte çantalarınız kontrol edilmiyor. Millet çantasında şarap, şampanya getirip manzaraya karşı içtiler. Eğer sizler de bir gün Nemrut' a giderseniz aklınızda bulunsun. :)
Saat 16:00-17:00 sularında çekilmiş Nemrut' tan manzaralar.


Nemrut, Adıyaman' ın Kahta ilçesindedir. Yüksekliği 2,150 metredir. Kommagene kralı Antiochus Theos, Yunan ve Pers tanrısının heykelleriyle birlikte kendi heykelini & mezar tapınağını da yaptırmıştır (M.Ö 632 yılında ). 1987' de Nemrut, milli park olmuştur UNESCO tarafından. Aynı zamanda Dünyanın 8. Harikası. Heykellerin sıralanışı ise:

Aslan Heykeli : Anadolu-Hitit, Yunan ve Persler' i temsil eder. Aslan heykeli aynı zamanda 'Tanrı Herakles' gibi gücü de temsil eder.
Kartal Heykeli: Roma Devleti' nin simgesidir. Her şeyden haberdar olmayı temsil eder.
Tanrı Apollon / Mithra / Helios: Güneşi temsil eder. Roma, Yunan ve Pers zamanında ki 'Işık Tanrısı' nın ismidir.
Tanrı 1. Antiochos Theos (Kral) : Kendini 'Tanrı' ilan ettiği için Kommagene Krallığının 2. kralıdır. Tanrı olduğundan dolayı da gücü de temsil eder.
Tanrıça Laodike / Tyche / Fortuna (Kraliçe) : Kommagene Krallığının koruyucu tanrıçası & anası olarak anılır; çünki Theos annesini 'Tanrıça' ilan etmiştir. Şans / Kader / Bereket 'i niteler.
Tanrı Zeus / Oromasdes : Gök Tanrı' nın Yunan-Pers zamanında ki ismidir. Baş Tanrı olarak nitelemiştir kendisini.
Tanrı Herakles / Artagnes : Zeus' un tam aksine Herakles kendisini 'Yarı Tanrı' olarak nitelemiştir. Aslan heykeli gibi Kudreti niteler.



Resimde de gördüğünüz gibi taş heykellerinin kafaları yerdedir. Başlarıyla göbdeleri birbirinden ayrıdır. Depremden dolayı bu hale geldiği düşünülüyor.
**Heykellerin diziliş şekline de 'hiyerotesyon' denir.**

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder